6 tips voor het wandelen bij warm weer
Tropische temperaturen, zelfs ’s nachts daalt het kwik maar tot amper onder de 20 graden. Loom weer, iedere inspanning gaat gepaard met hevige transpiratie. Kan ik dan nog wel meedoen met wandelen?
1: Kies de koelste momenten
Als het dan toch warm is, kies dan in ieder geval voor die momenten op de dag dat de temperatuur nog enigszins aangenaam is. ’s Morgens vroeg, als de koelte van de nacht nog in de lucht zit of ’s avonds tegen zonsondergang. Vermijdt echt de periode tussen 12 en 16 uur.
Wandelen met Oefentherapie Motus Focus is om 9:30 en om 19:30 oftewel 's ochtends vroeg of 's avonds als het alweer een beetje begint af te koelen.
2: Pas je intensiteit aan
Je lichaam heeft gewoon meer moeite om de eigen warmte kwijt te raken als de omgevingstemperatuur hoog is. Helemaal als er dan ook nog een hoge luchtvochtigheid is.
Beweeg op een niveau wat lager is dan gebruikelijk, maar blijf wel bewegen. Besef dat een inspanning met een lagere intensiteit ook goed is voor het behoud van conditie, je spieren en nog steeds helpt om je vetverbranding op gang te houden.
Tijdens het warme weer zal het tempo van oefenen en wandelen wat lager liggen. Ook zal er meer rustmomenten worden ingebouwd.
3: Kies voor afwisseling
Voor bijna alle sporters is het goed om te wandelen. En natuurlijk ook voor degene die niet (meer) aan sport doen en het in beweging komen willen oppakken!
Om naast het wandelen toch ook andere inspanning te vinden zijn bijvoorbeeld zwemmen en fietsen fijn te doen tijdens het warme weer. Zwemmen is bijna altijd erg aangenaam met hoge temperaturen. Bij het fietsen zorgt de rijwind voor verkoeling. Na afloop lekker douchen.
4: Draag geen zonnebril
Klinkt raar hè! Via je ogen krijgt de rest van je lichaam informatie over de omgeving. Zet je je ogen op het verkeerde spoor door de omgeving “donkerder” te maken, dan zal bijvoorbeeld je huid minder rekening houden met het felle zonlicht en de warmte. Je huid verbrand sneller als je een zonnebril draagt. Ook andere regelmechanismen worden op het verkeerde been gezet. Je kan wel een pet of zonneklep opzetten. Dit zorgt ervoor dat je ogen altijd in de schaduw zitten.
5: Draag ventilerende kleding
Je lichaam zal veel meer warmte kwijt proberen te raken door te zweten. Als dit vocht in je kleren blijft zitten wordt deze belangrijke functie deels tegen gewerkt. Zorg voor kleding die gemaakt is om vocht van je lijf op te nemen en makkelijk afstaat aan de lucht (zgn ademende kleding).
Kleding gemaakt van natuurlijke producten zijn over het algemeen ademende kleding. denk aan Katoen en zijde.
6: Bijna overbodig om te zeggen dat je juist dan wel voldoende moet drinken. Neem een flacon met water mee. Liever geen suikerhoudende drankjes. Eet liever een stuk fruit. In fruit zit ook veel vocht en andere gezonde mineralen.
Meld je vandaag nog aan bij www.oefentherapie-motusfocus.nl en bouw je conditie (weer) op.
Morgen om 9:30 gaan we weer wandelen.